13.08.2008
Yenigün Gazetesi
Engin MALAY
OTOMAT SATIŞLARINDA BELGE DÜZENİ
Maliye Bakanlığı, Bakanlığa ulaşan bazı konularda tereddütlerin oluştuğunun belirlenmesi üzerine; 1 Ağustos 2008 Tarih ve 26594 sayılı Resmi Gazete’de, 385 sıra no.lu Vergi usul Kanunu Genel Tebliğini yayımladı. Söz konusu tebliğde belge düzeniyle ilgili sekiz ana başlık altında açıklamalara yer verildi.
Bu gün bunlardan ikinci sırada yer alan; “Otomatik satış makineleri ile yapılan satışlardaki belge düzenine değineceğiz.
“…a) Otomatik satış makineleri kullanılmak suretiyle yapılan mal veya hizmet satışlarının, anılan makinelerin aşağıda belirtilen şekilde kullanılmak suretiyle yapılan mal veya hizmet satışlarının, anılan makinelerin aşağıda belirtilen şekilde kullanılması kaydıyla, tebliğin bu bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde belgelendirilmesi uygun görülmüştür.
Söz konusu makinelerle yapılan mal veya hizmet satışlarına ilişkin bilgiler, makinenin hafızasından silinmeyecek ve değiştirilmeyecek bir şekilde kaydedilecektir.
Kaydedilen bilgilere dışarıdan herhangi bir müdahale yapılamayacaktır.
Gün sonunda makineden günlük satış raporu alınabilecektir.
Bu şartların sağlanması durumunda malın satışı veya hizmetin verilmesi anında Vergi Usul Kanununda yer alan belgelerden herhangi biri düzenlenmeyecek ancak gün sonlarında makineden alınacak raporlara istinaden “muhtelif müşteriler” ibareli bir fatura düzenlenecektir.
b) Otomatik satış makinelerinin yukarıda sayılan şartları taşımaması ve herhangi bir düzeneğinin olmaması nedeniyle satışın para atılmak suretiyle yapılması halinde, malın sevk edildiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde satılan malları içerecek şekilde “muhtelif müşteriler” ibareli bir fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Her iki halde de, söz konusu otomatik satış makinelerine yerleştirilmek üzere taşınan mallar için “muhtelif müşteriler” ibareli sevk irsaliyesi düzenlenecek ve yukarıda bahsi geçen şekilde düzenlenecek faturalar ile irtibatlandırılacaktır.
c) Sadece hizmet sunan makinelerde yukarıda bahsedildiği şekilde düzeneğin olmaması durumunda ise gün sonunda cihazda birikmiş paranın sayılarak toplam hasılat tutarı üzerinden “muhtelif müşteriler” ibareli bir fatura düzenlenecektir.
Ayrıca, söz konusu makineleri farklı işyerlerine yerleştirmek suretiyle komisyon ödenmesi karşılığında komisyon tutarını gösterir faturanın düzenleneceği ise tabiidir. Günümüz otomasyon devri. Gün geçmiyor ki baktığımız her yerde makinelerin yerine geçtiği bir alan görmeyelim. Hal böyle olunca da uymak zorunda olduğumuz düzende yeni tebliğler yayınlanmak mecburiyetinde kalınıyor.
Konu ile ilgili detay bilgiye; www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=XnEsCqHWYN7Ph7Mu&type=teblig linkinden ulaşılabilir.
|